Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Αυτό το ρολόι χωρίς καντράν θέλει να μας αλλάξει την έννοια του χρόνου

Αυτό το ρολόι χωρίς καντράν θέλει να μας αλλάξει την έννοια του χρόνου [εικόνες]
Ένα δερμάτινο λουράκι κι ένα καντράν χωρίς δείκτες. Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει αυτό το αντικείμενο που ονομάζεται Durr; Εμπνευσμένο σαν μια εμπειρία από δύο Νορβηγούς σχεδιαστές, αυτό το ρολόι δεν λέει την ώρα, μας θυμίζει απλά ότι ο χρόνος περνάει.
Κάθε πέντε λεπτά δονείται για να μας θυμίσει ότι πέρασαν. Τι ώρα είναι; Δεν θα το ξέρουμε. Κι αυτό γιατί οι σχεδιαστές θέλουν να αλλάξουμε ριζικά την αίσθηση του χρόνου.
Ο δημοσιογράφος Aaron Souppouris του site The Verge, ήθελε να δοκιμάσει την εμπειρία και παρήγγειλε το ρολόι στο site των σχεδιαστών.


Ο Αaron φοράει το ρολόι του και πάει στη δουλειά, ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα. Ερχεται μια είδηση, αρχίζει να τη γράφει και μόλις τελειώνει τη δεύτερη φράση του, το ρολόι δονείται. Πέρασαν ήδη πέντε λεπτά.
Μόλις τελειώνει το άρθρο ο δημοσιογράφος κάνει κάποιες διορθώσεις. Πάλι πέντε λεπτά περνούν. «Εκεί που νόμιζα ότι έκανα μόλις 2-3 λεπτά να το γράψω, να που πέρασαν 12» γράφει ο ίδιος.
Η Durr θέλει να μας θυμίζει πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος; Ο Aaron Souppouris, λίγες ημέρες αργότερα, πάει σε μια ορθόδοξη κηδεία. Ολη η λειτουργία είναι στα ελληνικά, ο Αaron δεν μιλάει ελληνικά και αισθάνεται κουρασμένος. «Το ρολόι μου θύμισε ότι δεν πέρασαν έξι ώρες, αλλά πέντε λεπτά» γράφει, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και εξαρτάται από το πώς τον χρησιμοποιεί ο καθένας.
«Οσο περνούσαν οι ημέρες, οι δονήσεις έγιναν ένα εργαλείο που αξιοποιούσα υπέρ μου. Εγινα πιο παραγωγικός, όσο δεν κατάφερε κανένα συμβατικό ρολόι ποτέ».
Σε ένα άρθρο που γράφει στο σάιτ των σχεδιαστών, ο νοτιοκορεάτης συγγραφέας Intaek Yeo, θυμίζει ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν δύο λέξεις για την ώρα που περνάει, «Χρόνος» και «Καιρός».
Ο χρόνος είναι σταθερός, είναι οι ώρες που περνάνε, οι δείκτες ενός ρολογιού που γυρίζουν. Αντίθετα, ο καιρός είναι η υποκειμενική αίσθηση του χρόνου, έννοια ασταθής. Δίνει το παράδειγμα θεατών μιας ταινίας τρόμου που δεν καταλαβαίνουν πόσο γρήγορα κυλάει η ώρα και καταθλιπτικών ανθρώπων που πιστεύουν ότι χρόνος κυλάει δύσκολα.
«Από αυτή την άποψη το ρολόι Durr είναι ένα γκάτζετ που δημιουργεί έναν νέο τρόπο για να αντιλαμβανόμαστε την έννοια του χρόνου» γράφει ο Yeo.
Τα πρώτα ρολόγια που βγήκαν κόστισαν 90 ευρώ και έγιναν ήδη ανάρπαστα. Μια νέα παρτίδα θα δημιουργηθεί σύντομα και θα πωλείται στο site των σχεδιαστών.
Πηγή:www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου