Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η Σπιρουλίνα και η αντιοξειδωτική της δράση.


Η Σπιρουλίνα αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε νερά πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11).  Ως φυτό, η Σπιρουλίνα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τα παρέχει σε μια ισορροπία αυτά τα θρεπτικά συστατικά κάνοντας την με αυτόν τον τρόπο μια πλήρη τροφή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες.
Η Σπιρουλίνα παρέχει βιταμίνες, πολλές ανόργανες ουσίες, απαραίτητα αμινοξέα, υδατάνθρακες και ένζυμα.  Η Σπιρουλίνα περιέχει τουλάχιστον 60% φυσική πρωτεΐνη ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή.  Το πλήρες διατροφικό προφίλ της Σπιρουλίνας περιλαμβάνει επίσης τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, GLA λιπαρό οξύ, λιπίδια, νουκλεϊκά οξέα (RNA και DNA), σύμπλεγμα Β, βιταμίνη C και Ε και φυτοχημικά, όπως καροτενοειδή, χλωροφύλλη (καθαριστής αίματος) και φυκοκυανίνη (μπλε χρωστική)Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά της Σπιρουλίνας προσφέρουν και τα σημαντικότερα γνωρίσματα της.  Η Σπιρουλίνα είναι ένα ισχυρό καθαριστικό του αίματος, και αυτό οφείλεται στο ότι είναι μια πλούσια πηγή χλωροφύλλης.  Περιέχει περίπου δέκα φορές το ποσό της χλωροφύλλης από ότι τα πράσινα λαχανικά.  Η χλωροφύλλη βοηθά στην οικοδόμηση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα και παρέχει μια εύκολη απορρόφηση του μαγνησίου.  Αυτός ο συνδυασμός βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος και  στην αφαίρεση οργανικών τοξινών.  Η Σπιρουλίνα περιέχει πολυσακχαρίτες που δρουν για να βελτιώσουν την λειτουργική παραγωγικότητα του μυελού των οστών και των κυττάρων της σπλήνας.  Η φυκοκυανίνη, που βοηθά να σχηματιστεί το μπλε χρώμα στο εσωτερικό της Σπιρουλίνας (μαζί με τις ανθοκυανίνες), έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ως μια μορφή τροφής η Σπιρουλίνα περιέχει βήτα-καροτίνη, τοκοφερόλες και φαινολικά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Η αντιοξειδωτική δράση της Σπιρουλίνας μπορεί να αποδοθεί στην φυκοκυανίνη, τη μπλε χρωστική ουσία που βρίσκεται στα μπλε-πράσινα φύκια που περιέχει φυτοχημικά με ιδιότητες καθαρισμού. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1998 στον ‘’Brazilian Journal of Medical and Biological Research’’, έδειξε μια ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα 71% για την ομάδα που έπαιρνε το εκχύλισμα Σπιρουλίνας και 54% για την ομάδα που δεν λάμβανε, αυτό αποδεικνύει την ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα της Σπιρουλίνας.  Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν δείχνουν ότι η Σπιρουλίνα παρέχει κάποια αντιοξειδωτική προστασία.  Η μελέτη έδειξε ότι η φυκοκυανίνη είναι σε θέση να σαρώσει και  τις επικίνδυνες ρίζες υδροξυλίου και να αναστείλει την οξείδωση των λιπιδίων στο ήπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου